Hyperkeratose er først og fremmest et fysiologisk tilpasningsfænomen, som gennem en accelereret produktion af celler med masser af keratin har til formål at styrke epidermis modstandskraft. Når man går barfodet eller udfører intensivt manuelt arbejde, opstår der en fortykkelse af fodsålerne og håndfladerne. Dette fænomen har en gavnlig beskyttende effekt, men skaber ubehag på hudens overflade, som bliver ru og får tendens til at sprække.
Hvis den fysiske belastning er lokaliseret (gentagne gnidninger, permanent pres på et meget specifikt område), får hyperkeratosen udseende som en ligtorn (callus). Det mest almindelige eksempel er en plantar callus, der skyldes høj belastning af et lille hudområde, hvilket giver et smertefuldt fænomen, ligesom når et fremmedlegeme kommer i kontakt med foden.
Af alle dermatologiske tilstande er det psoriasis, der næsten altid giver hyperkeratotiske områder. De typiske plamager, der oprindeligt er røde, er omgivet af tykke, meget tætte hudflager, hvilket giver et skællet udseende. Der dannes et slags panser, som givergive betydelige æstetiske skader, ubehag i huden og forhindrer psoriasismedicinen i at trænge ind.